Neutrale Kleuren in Kinderkleding: Een Tijdloze Keuze 0
Neutrale Kleuren in Kinderkleding: Een Tijdloze Keuze

Ben je moe van roze en blauw? Kies voor neutrale kleuren in kinderkleding. Een roze jurk voor meisjes, een blauw pakje voor jongens... Hoewel zeer jonge kinderen weinig van elkaar verschillen, vereist de samenleving vanaf het begin van het leven een zichtbare geslachtsbepaling in hun garderobe. Steeds meer ouders verzetten zich echter tegen deze eisen en kiezen voor kleding in neutrale kleuren.

Waar komt deze specifieke geslachtsgebonden kleurtoewijzing vandaan? Zijn kledingstukken en jurken voor meisjes in neutrale tinten echt een goed idee?

Waarom wordt roze geassocieerd met meisjes en blauw met jongens? Tegen de verwachting in behoorde roze niet altijd tot meisjes en blauw tot jongens. Deze kleurtrend is pas in de 20e eeuw ontstaan! Hoe kwam het dat deze kleuren van geslacht zijn veranderd?

Vroeger werd blauw aan meisjes toegewezen omdat deze kleur verwees naar Maria. Kleine meisjes moesten zich identificeren met haar goddelijkheid, zuiverheid en gehoorzaamheid. Rood daarentegen (of liever de verdunde versie in de vorm van roze) werd geassocieerd met macht, kracht en het bloed van Christus, daarom werden jongens vaker in roze gekleed.

Waarom zijn deze kleuren dan omgewisseld? De eerste vermeldingen hierover komen uit Versailles. Lodewijk IX koos blauw als achtergrond voor het koninklijke wapen. Na verloop van tijd ging deze kleur over van goddelijke handen naar de aristocratie, om uiteindelijk op uniformen te belanden. Juist na de Tweede Wereldoorlog begon blauw steeds meer geassocieerd te worden met jongens.

Hetzelfde gebeurde met roze voor meisjes. Dit dankzij de Markiezin de Pompadour, die stelde dat het een kleur van "uitzonderlijke fijnheid" was en introduceerde het in de salons van Versailles. Vanaf dat moment begonnen hofdames, om niet onder te doen voor hun dame, hun dochters in roze te kleden. Na verloop van tijd begon roze steeds vaker gebruikt te worden door ontwerpers van damesmode en filmsterren van de 20e eeuw.

De nieuwste trend in kinderkleding? Aardetinten en een minimalistische stijl Is er een decreet dat voorschrijft hoe kinderen gekleed moeten worden op basis van geslacht? Natuurlijk niet! Er is eerder een trend waarin ouders zich verzetten tegen dergelijke sociale druk. Minimalistische kinderkleding in aardetinten wint aan populariteit.

Waarom kleden ouders hun kleintjes steeds vaker op deze manier? Er zijn verschillende redenen voor:

Neutrale kleuren zijn geschikt voor bijna elke gelegenheid. Je kunt gemakkelijk een elegante compositie creëren die er netjes en esthetisch uitziet. Het zijn meestal zeer eenvoudige modellen van jurken voor meisjes en kinderkleding. Het gebrek aan extra linten, kralen en elementen betekent meer veiligheid voor het kind. Op jurken voor meisjes en kinderkleding in dergelijke kleuren zijn vlekken veel minder zichtbaar. Beige, naakt roze of crèmekleur hebben een kalmerend effect, vooral op pasgeborenen en baby's. Dit komt doordat deze kleuren hen aan de huidskleur van de moeder herinneren, wat op zijn beurt geassocieerd wordt met veiligheid. Het is een ecologische keuze. Kleding in neutrale kleuren die in goede staat verkeert, kun je doorgeven aan een andere moeder, ongeacht het geslacht van haar kind. Hierdoor maak je niet alleen een mooi gebaar, maar verminder je ook de milieuvervuiling.

Generatie Sad Beige Children? Sommigen vinden dat jurken voor meisjes en kinderkleding in aardetinten te somber zijn. Er is zelfs een humoristisch Instagram-profiel aangemaakt – OfficialSadBeige, dat op een spottende manier de huidige modetrend voor neutrale kinderkleding benadrukt.

Geen enkel uiterste is goed, dus ook bij het samenstellen van een minimalistische kindergarderobe in neutrale kleuren moet je maat houden. Het is goed om de styling te breken met een sterkere kleur, die het geheel wat dynamiek en karakter geeft. Zo krijgt niemand het gevoel dat jouw kind tot de generatie "sad beige children" behoort.

Jurken voor meisjes in natuurlijke kleuren. Wat vind je bij Zoya Fashion? In de collectie van Zoya Fashion hebben we ook voorstellen voor elegante jurken voor meisjes in een minimalistische en neutrale stijl. Onder de producten hebben we zowel alledaagse creaties (zoals de gebreide Nel of de unieke Emilie), als modellen voor speciale gelegenheden (bijvoorbeeld de romantische Dolores en de tule Violette).

Bekijk nu de overige modellen – ga naar het tabblad MEISJES en kies de perfecte jurk voor jouw dochter.

Advies over het bericht (0)

Submit
omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Sklep internetowy Shoper Premium