Waar moet je aan denken bij het kopen van schoenen voor je kind? 0
Waar moet je aan denken bij het kopen van schoenen voor je kind?

Kinderschoenen zijn een van de belangrijkste kledingstukken waar elke ouder aandacht aan moet besteden. En het gaat hier niet alleen om hun uiterlijk en hoe ze passen bij de kindergarderobe! Goed gekozen schoenen hebben een enorme impact op de ontwikkeling en gezondheid van de kleine voetjes. Wat is dus belangrijk om te weten voordat je schoenen voor je kind koopt? Lees verder!

Wanneer koop je het eerste paar schoenen voor je kind? Experts zijn het er unaniem over eens – hoe later het kind schoenen krijgt, hoe beter. Dit gaat vooral over het juiste gevoel voor de ondergrond en de sensorische ervaringen van de voeten van het kind, die beperkt kunnen worden door schoenen. Op blote voeten rennen laat toe om de spieren en de ontwikkeling van de voetjes goed te trainen.

Wanneer moet je dan het eerste paar schoenen voor je kind aantrekken? Op het moment dat het kind zelfstandig buiten begint te lopen of wanneer je de voet van het kind moet beschermen tegen de kou. Thuis of op een bekende binnenplaats laat je het kind vrij zonder schoenen rondlopen (tenzij het winter is, dan misschien niet ;)).

En wat met kinderen die nog niet lopen? Ouders twijfelen vaak over schoenen voor niet-lopende kinderen. Aangezien het eerste paar schoenen zo laat mogelijk moet worden aangedaan, hoe bescherm je dan de voetjes van de kleintjes tegen de kou? Er zijn enkele oplossingen:

kant-en-klare onesies met bedekte voetjes; sokken (overweeg de antislip optie); prewalkers – speciaal ontworpen schoenen voor niet-lopende kinderen. Meer over dit onderwerp hebben we geschreven in DIT ARTIKEL.

Waarom is de keuze van schoenen voor een kind zo belangrijk? De voet van een kind ontwikkelt zich praktisch tot het 7e levensjaar. In deze tijd ondergaat het talrijke veranderingen, waardoor het kind een juiste houding aanneemt. Daarom is het zo belangrijk om hem de juiste omstandigheden voor het lopen te bieden. Van de juiste vorm van de voeten zal afhangen zijn gezondheid en comfort in het leven in de toekomst!

De belangrijkste regels bij het kiezen van schoenen voor een kind Het lijkt erop dat het de juiste tijd is gekomen om schoenen voor je kind te kopen. Waar moet je dan op letten voordat je het eerste paar in je winkelmandje legt?

Materiaal De voet moet kunnen ademen! Kies daarom schoenen voor je kind gemaakt van ademende materialen. Anders zal de voet van het kind zweten, wat onaangename irritaties en schaafwonden op de huid kan veroorzaken.

Zool Zacht, licht, flexibel – de drie belangrijkste eigenschappen die een kinderschoen moet hebben. Het mag de voet van het kind niet te veel belasten tijdens het lopen. Flexibele schoenen moeten ook gemakkelijk in elke richting kunnen draaien, vooral daar waar de voet van het kind buigt bij de tenen.

Brede neus Het gaat hier om het bieden van voldoende ruimte voor het bewegen van de teentjes. Samengeknepen kunnen ze vervormingen van de voet veroorzaken, terwijl te losse ervoor kunnen zorgen dat de tenen krimpen tijdens het lopen.

Sluiting De beste manier om schoenen voor je kind aan te passen zijn veters. Het is echter belangrijk om niet alleen de veters rond de enkel aan te spannen, maar over de hele lengte van de schoen.

Een heel goed alternatief zijn ook schoenen met klittenband. Hoewel ze de schoen niet zo precies kunnen aanpassen als veters, bieden ze meer zelfstandigheid bij het aankleden van het kind.

Maat Het belangrijkste element bij het aanpassen van kinderschoenen is de maat – en het gaat hier niet alleen om de lengte van de binnenzool! Ook de breedte van de voet en de hoogte (het zogenaamde wreef) zijn belangrijk.

Daarom is het de moeite waard om het kind mee te nemen bij het kopen van schoenen. Maar als dit niet mogelijk is, moet je de voet correct meten. De beste manier is om een omtrek van de belaste voet op een stuk karton te maken. Voeg vervolgens een paar millimeter toe op het niveau van de grote teen (adviezen spreken van 5 tot zelfs 15 mm) en klaar.

Aan de ene kant benadrukken specialisten dat schoenen voor een kind goed aangepast moeten zijn, en aan de andere kant om zelfs 1,5 cm lengte aan de maat van de voet toe te voegen. Waarom is dat?

Het gaat hier niet om het kopen van "op de groei" schoenen, maar om het verzekeren van de juiste beweging van de voet tijdens het lopen en ruimte te laten voor de groei van het voetje.

Onthoud dat je kind intensief groeit en schoenen kunnen zelfs van de ene op de andere dag te klein worden! Meet daarom de voeten van het kind elke 2-3 maanden om er zeker van te zijn dat de gekochte schoenen nog steeds goed zijn.

Hoogte van kinderschoenen Er bestaat een mythe onder ouders dat goede schoenen voor een kind boven de enkel moeten reiken. Integendeel – het is beter als het eerste paar schoenen niet te hoog is, zodat het de bewegingen van de voet tijdens het lopen niet belemmert.

En wat dan met winterlaarzen, waar we meestal te maken hebben met hogere schachten? Je hoeft ze niet op te geven! Kies gewoon modellen waarbij de schacht redelijk zacht en flexibel is.

Design De markt is tegenwoordig vol met diverse kinderschoenen. Als je dochter bijvoorbeeld van roze accenten houdt, vind je zeker een model dat zowel modieus als comfortabel is.

Koop altijd nieuwe schoenen voor je kind! Waarom is het zo belangrijk dat een kind nieuwe schoentjes heeft? Het gaat erom dat schoenen zich altijd aanpassen aan de vorm van de voet van het kind. Als je dus een gebruikt model kiest, riskeer je vervorming van het voetje. Kies daarom altijd nieuwe schoenen voor je kind – op deze manier zorg je voor zijn juiste ontwikkeling.

Op het eerste gezicht lijkt het kiezen van de juiste schoenen voor een kind een vrij moeilijke taak. Maar maak je geen zorgen – veel winkels bieden hulp bij het kiezen van het juiste model voor je kleintje, en jij zult op den duur de juiste gewoontes ontwikkelen. Oefening baart kunst!

 
 

Advies over het bericht (0)

Submit
omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Sklep internetowy Shoper Premium